Andrzej Pałucki

Urodzony: 10 listopada 1949

Stan cywilny: żonaty

Rodzina: żona Marianna oraz córka Ewelina

Przebieg działalności społeczno - politycznej:

W latach 1998-2002 był wiceprezydentem Włocławka ds. gospodarki miejskiej. Za jego kadencji Włocławek jako jedno z pierwszych miast w Polsce uzyskał możliwość korzystania ze środków unijnych, z takich funduszy jak PHARE, a także zaczął korzystać ze środków Funduszu ISPA. W latach 2002-2006 kontynuował działalność samorządową jako radny Rady Miasta oraz przewodniczący Komisji Gospodarki Miejskiej i Ochrony Środowiska.

W 2006 roku Andrzej Pałucki został wybrany na Prezydenta Włocławka. W ciągu 4 lat Włocławek zaczął się prężnie rozwijać. Ponad 20 kluczowych inwestycji w mieście, rekordowe wydatki na inwestycje w 2010 roku – 198 milionów złotych. Według dziennika „Rzeczpospolita” Włocławek to jedno z najlepszych miast na prawach powiatu, które pozyskały najwięcej funduszy unijnych w przeliczeniu na jednego mieszkańca. „Gazeta Pomorska” sklasyfikowała Włocławek, jako regionalnego lidera pod tym względem. Włocławek stał się tym samym przyjazny przedsiębiorcom i sprzyja rozwojowi przedsiębiorczości. W ramach realizacji strategii rozwoju miasta tworzone są dogodne warunki do powstawania nowych miejsc pracy, zwiększono zdecydowanie nakłady na oświatę, budują się nowe boiska oraz basen. Swoje oblicze diametralnie zmieniają Śródmieście i włocławskie bulwary. W ostatnich trzech latach powstały nowe drogi, chodniki i ścieżki rowerowe oraz sieci kanalizacyjne i ciepłownicze. Przebudowywane są najważniejsze w mieście drogi, w tym krajowa „jedynka”, która otrzymała ponad 108 mln złotych dofinansowania z Funduszu Spójności. Dzięki kolejnej dotacji unijnej miasto wykorzystuje walory turystyczne Zalewu Włocławskiego, na którym powstaje nowoczesna przystań wodna.

W 2010 roku Andrzej Pałucki ponownie został wybrany na Prezydenta Włocławka. Zaufanie, jakim wyborcy obdarzyli Andrzeja Pałuckiego zobowiązuje go do dalszej, jeszcze cięższej pracy na rzecz rozwoju Włocławka. Prezydent zamierza kontynuować wcześniej podjęte działania i realizować nowe inwestycje.

Zainteresowania: sport i aktywne spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu.

Sam o sobie: Zawsze interesowała mnie gospodarka. Z tą tematyką byłem związany chociażby jako wiceprezydent, przewodniczący komisji gospodarki miejskiej Rady Miasta. W mojej prezydenturze również jest wiele akcentów gospodarczych bez których nie wyobrażam sobie rozwoju miasta. Prywatnie bardzo lubię podróże, ale także chętnie spędzam czas na mojej działce, gdzie zajmuję się uprawą ogrodu. Najważniejsza jest jednak rodzina moja żona, córka, zięć i od ponad roku wnuczek, którego uwielbiam.

* wszystkie pola są wymagane

• B
  • C