Blogosfera

750 milionów dla Włocławian

Data dodania: 2013-10-22 07:00

Blisko 750 mln złotych dobrze wydanych na inwestycje dostrzegane i doceniane są przez mieszkańców Włocławka niemal na każdym kroku. To zadania, które poprawiają jakość życia w mieście i wychodzą naprzeciw oczekiwaniom Włocławian.

Dynamiczny rozwój Włocławka w okresie rządów Andrzeja Pałuckiego jest bezdyskusyjny.  Zdecydowanie poprawiła się infrastruktura komunikacyjna, oświatowa, turystyczna i sportowa. Z perspektywy przyszłości najważniejsze jednak było doprowadzenie do stworzenia Włocławskiej Strefy Rozwoju Gospodarczego, a przez to do objęcia terenów w naszym mieście przez Pomorską Specjalną Strefę Ekonomiczną. Oznacza to pakiet ulg podatkowych i preferencji dla firm, które stwarzają nowe miejsca pracy. Już dziś prace inwestycyjne trwają przy zakładach, w których pracę znajdzie blisko pół tysiąca osób.

Wszystkie inwestycje realizowane przez Andrzeja Pałuckiego prowadzone są z myślą o mieszkańcach Włocławka. To zadania, które poprawiają jakość życia w mieście i wychodzą naprzeciw oczekiwaniom Włocławian. O ich trafności najlepiej świadczy ogromne zainteresowanie, którym cieszą się po uruchomieniu. Międzyosiedlowy basen miejski od marca 2012 r. odwiedziło ponad 150 tysięcy mieszkańców. Przebudowane Bulwary, nazywane najładniejszymi w całym kraju, stały się głównym miejscem spacerów i spędzania wolnego czasu przez całe rodziny. Kolejne inwestycje tj. Centrum Kultury Browar B czy Teatr Impresaryjny również wynikają z potrzeb mieszkańców, zgłaszanych  bardzo często przez animatorów kultury.

-Zabiegi o remont budynku teatru trwały blisko 20 lat - mówi Piotr Gutowski zawodowo związany z teatrem.- Z dużą radością patrzę, jak to miejsce zmienia się z dnia na dzień. Jestem przekonany, że na deskach gruntownie przebudowanego teatru, mieszkańcy Włocławka przeżyją wiele wzruszających chwil w trakcie odbywających się tu wydarzeń artystycznych. Zdecydowanej poprawie ulegną również warunki zaplecza scenicznego, co dla aktorów i pracowników jest nie bez znaczenia” –Zadowolenia nie kryją pracownicy Centrum Kultury Browar B.

- Warunki w Browarze B są wręcz idealne, jestem zachwycona tym miejscem- mówi Krystyna Mielczarska, kierownik animacji i edukacji kulturalnej Centrum Kultury Browar B.- Będziemy mieli salę do tańca spełniającą wszystkie wymogi. Warunki dla zespołów tanecznych zdecydowanie ulegną poprawie. Przy zespole „Kujawy” powstanie izba regionalna. Oprócz tancerzy również grupy plastyczne będą miały ogromną przestrzeń wystawienniczą.

Głównie z myślą o młodzieży prezydent Andrzej Pałucki konsekwentnie realizuje program rozbudowy bazy sportowej. Do 17 boisk ( „Orlików” i wielofunkcyjnych ), basenu, lodowisk, sal gimnastycznych, skateparku, powoli dołączają inwestycje, które służyć będą również sportowcom profesjonalnym. Lekkoatletyczne imprezy o randze ogólnopolskiej odbywać się będą mogły na stadionie OSiR po zakończeniu jego przebudowy. Jak podkreśla Anna Szafrańska, prezes Szkolnego Związku Sportowego, pomimo ogromnej liczby zawodników, którzy ćwiczą u nas lekkoatletykę, pomimo bardzo wielu sukcesów, z występami na Olimpiadach włącznie, we Włocławku właściwie nie było odpowiedniej infrastruktury. -Włocławek był jedynym w Europie miastem 100 tysięcznym, które nie posiadało stadionu z bieżnią tartanową. Powszechne były sytuacje, kiedy zawodnicy z Włocławka jeździli do dużo mniejszych miejscowości ćwiczyć, bo tam była lepsza infrastruktura - dodaje Anna Szafrańska

- Mamy bogate plany wykorzystania stadionu po przebudowie. Czekamy jedynie na zakończenie prac budowlanych. Jarosław Marciniak, instruktor żeglarstwa, z zainteresowaniem mówi o zmianach, jakie w ostatnich latach zaszły we Włocławku. - Nasze miasto ma bogatą tradycję związaną z wioślarstwem. Do tej pory, mimo dużych sukcesów, mieli słabą bazę treningową. Żeglarstwo sportowe również przez wiele lat było obecne w naszym mieście. Bardzo dużo dzieci i młodzieży interesuje się żeglarstwem.- podkreśla Jarosław Marciniak.,-  Dotąd, bym mógł trenować sportowo dzieci żeglarstwa, musieliśmy korzystać z przystani w Dobiegniewie. We Włocławku nie było jak, i gdzie. Patrząc na budowę przystani wioślarskiej wiem, że stanie się ona nie tylko wizytówką architektoniczną Włocławka, ale z pewnością przyczyni się do rozwoju naszych dyscyplin i przyciągnie do naszego miasta amatorów sportów wodnych. Myślę również, że to tylko kwestia czasu, kiedy mieszkańcy Włocławka podziwiać będą rywalizację sportową na Wiśle podczas regat. Przystań w centrum miasta daje wiele możliwości jej wykorzystania nie tylko sportowego, ale szeroko rozumianej edukacji związanej z wodą i bezpieczeństwem oraz turystyką i rekreacją. Radości z budowy sali gimnastycznej przy Zespole Szkół Technicznych nie kryje również Jan Mirzejewski – emerytowany nauczyciel, obecnie przewodniczący stowarzyszenia absolwentów ZST- o budowie tego obiektu mówiło się jeszcze w latach 50 ubiegłego stulecia. Prezydent Pałucki obiecał na zjeździe absolwentów ZST z okazji 90-lecia szkoły, że wybuduje salę gimnastyczną i słowa dotrzymał - Na szczęście dożyłem momentu, kiedy mogę obserwować, jak wznoszone są jej mury. Pan Jan podkreśla, że bardzo ważna i istotna jest zapowiedź Prezydenta Pałuckiego o doposażeniu warsztatów szkolnych i wspieraniu szkolnictwa zawodowego. Takie nakierowanie władz miasta na rozwój tej gałęzi edukacji wynika nie tylko z przygotowanej Strategii, ale przede wszystkim jest efektem potrzeb, jakie zgłaszają inwestorzy budujący swoje fabryki we Włocławku, podkreślając doskonałe warunki do inwestowania i klimat dla biznesu.  –  Włocławek jest najlepszym miejscem dla naszej inwestycji- powiedział dla TV Kujawy Thomas Benner, president GBU Silica podczas uroczystości rozpoczęcia we Włocławku budowy fabryki krzemionki dla przemysłu oponiarskiego w maju br.- Doceniliśmy współpracę i przychylność władz lokalnych w tym zakresie. Włocławek to dobra lokalizacja ze względu na znakomitą infrastrukturę umożliwiającą funkcjonowanie biznesu.

Pan Ryszard Cholewiński - kierowca taksówki w kilkudziesięcioletnim stażem, nie kryje swego zdenerwowania: „Czego oni od tego naszego Prezydenta chcą? Ja nie pamiętam nikogo, kto więcej od Pana Pałuckiego zrobił. Tyle wyremontowanych ulic, do tego nowe rozwiązania, które bardzo poprawiły jeżdżenie po Włocławku. To wszystko zasługa Andrzeja Pałuckiego. Powiem jeszcze więcej. Pamiętam jak Włocławek wlókł się w ogonie samorządów korzystających z pomocy UE. To dzięki Pałuckiemu jesteśmy dziś liderem i widać to w naszym mieście, bo Włocławek zmienia się na lepsze każdego dnia. Ale żeby korzystać z pomocy unijnej to trzeba tu żyć, czuć nasze miasto, a nie przypominać sobie o nim wyłącznie w czasie kampanii”.

Zobacz profil polityka: Krzysztof Kukucki